Oregano jest bogate w przeciwutleniacze, które są związkami, które pomagają zwalczać uszkodzenia spowodowane szkodliwymi wolnymi rodnikami w organizmie.
Nagromadzenie wolnych rodników zostało powiązane z chorobami przewlekłymi, takimi jak rak i choroby serca.
Zioła z rodziny oregano należą do grupy o najwyższej aktywności przeciwutleniającej. Oegano ma od 3 do 20 razy wyższą aktywność przeciwutleniającą niż inne badane zioła.
W przeliczeniu na gram świeżej masy oregano ma nawet wyższą aktywność przeciwutleniającą niż owoce i warzywa, o których wiadomo, że są bogate w przeciwutleniacze. W porównaniu z właściwościami przeciwutleniającymi kilku wybranych owoców i warzyw, moc oregano jest najwyższa: Oregano ma 42 razy większą aktywność przeciwutleniającą niż jabłka, 30 razy więcej niż ziemniaki, 12 razy więcej niż pomarańcze i 4 razy więcej niż jagody.
Na przykład jedna łyżka świeżego oregano zawiera taką samą aktywność przeciwutleniającą jak jedno średniej wielkości jabłko.
Dodanie umiarkowanej ilości ziół może znacznie zwiększyć wartość zdrowotną posiłku, zwłaszcza jako alternatywa dla soli i sztucznych dodatków.
Najbardziej aktywnym składnikiem fenolowym o najwyższej aktywności przeciwutleniającej, zwłaszcza w oregano, był kwas rozmarynowy, silny przeciwutleniacz.
Antyoksydanty stały się synonimem dobrego zdrowia. Są klasą związków, które mają zapobiegać niektórym typom uszkodzeń chemicznych spowodowanych nadmiarem wolnych rodników, naładowanych cząsteczek, które są generowane przez różne źródła, w tym pestycydy, palenie i spaliny. Naukowcy uważają, że niszczenie wolnych rodników może pomóc w walce z rakiem, chorobami serca i udarem mózgu.
Zamów większą ilość oregano, by mieć je zawsze pod ręką: